Erfaringsområder

Om livskriser

De fleste mennesker vil på et eller andet tidspunkt i livet opleve en livskrise. For mange er det først i en moden alder, men for andre kan det også ske tidligt i livet. 

Uanset hvornår, så opstår krisen, fordi vi er på vej i et bevidsthedsskift. Det kan være udløst af en hændelse i livet et dødsfald/et tab, et svigt eks. skilsmisse, sygdom eller andet. Den måde vi har været i verden på inden krisen, er ikke længere tilstrækkeligt og vi har endnu ikke svarene på, hvordan vi kan være i verden efter krisen. Der er således et gab imellem, hvordan vi var og det vi er på vej til at blive. Det kan være meget utrygt og helt fysisk kan det føles som at falde fra hinanden. Vi er i sorg og forvirring og også her kan det være rart, at få hjælp og rådgivning og at blive vejledt trin for trin i, hvordan man kommer igennem krisen og styrket ud på den anden side.

På mange måder kan flere af symptomerne ligne dem, man oplever i et stress forløb. Ikke ualmindeligt kommer krisen også ofte i sammenhæng med en stressperiode i livet. Ofte er det dog meget klart, hvad der har udløst krisen, hvor selve stressen ofte kommer mere snigende og den kan derfor i første omgang være sværere at finde den direkte årsag til.

 

Om stress

Når vi oplever langvarig stress, er det ofte fordi vi oplever os fanget i en situation, som vi ikke kan se løsningen på. Vi er ofte følelsesmæssigt trængt op i en krog. Ofte har vi overhørt kroppens signaler over lang tid, om at noget i vores liv ikke fungerer for os mere. Det kan være på jobbet, det kan være privat eller begge steder. Efter en rum tid, hvor kroppen har talt for døve ører, skruer den blot op for signalerne. Disse signaler kan forvirre os, for signalerne kan ligne fysiske symptomer på sygdom. Heldigvis sender det en del af os i retning af vores læge og mange læger er gode til at spotte, når symptomerne drejer sig om stress, så den rette behandling kan sættes i gang. Da kroppen kan have lidt overlast, er det også vigtigt, at have kontakt til sin læge, særligt igennem den første del af forløbet.

Efter langvarig stress har kroppen brugt så meget energi, at den første behandling består i at hvile. Men selv dette kan være svært for en stressramt person. For har man gået med langvarig stress, så er psyken påvirket, overblikket er forsvundet, det er svært at tænke og huske klart og selvtilliden er ofte lagt i ruiner. Så det at få skabt rum til sig selv og sin restituering kan i sig selv være en udfordring. I den første tid, kan man have brug for, at blive rådgivet og vejledt trin for trin i, hvordan man kommer igennem stressen og beroliget i, at det som man oplever rent fysisk er helt normalt.

Når stressen er ved at være ude af kroppen, så kan det anbefales, at fortsætte i et terapeutisk forløb, så du får en forståelse for, hvorfor du havnede i stress og hvad det er som kalder på en forandring i dit liv. Fortsætter du efter en stressperiode med at gøre det samme, som du gjorde inden du fik stress, så er der stor sandsynlighed for at havne i stressmøllen igen. Der er også en chance for at havne i depression eller angst, hvis ikke du tager stress-signalerne alvorligt fra din krop.

For nogen vil onlinesessioner i en opstarts periode være at foretrække, idet energien kan være lav og det kan forekomme uoverkommeligt, at skulle ud af huset i starten af et stressforløb. Det kan dog anbefales, at starte op i gruppeterapi så snart, som der kan findes energi hertil. Idet der er meget at hente i støtten fra andre, som går igennem de samme oplevelser i livet. Kombinationen af gruppeterapi og egen terapi er den allerbedste transformations katalysator og er noget, du kan overveje undervejs i dit forløb. 

Om angst

Alle mennesker vil indimellem opleve angst. Det er en evolutionært udviklet reaktion, som kan være rigtig god. Dog kan du opleve, at angsten er blevet så voldsom, at den optræder for ofte og/eller for kraftigt. Du oplever måske, at det føles som om, angsten bestemmer over dig mere end omvendt. For mange er det netop angsten for angsten, som bliver den mest invaliderende del af lidelsen, idet angsten kommer til, at være den styrende faktor i livet, som hindre den angstramte i at leve et frit liv.

Man kan være angst for mange ting, og man kan opleve angst på mange måder. Eksempler er angst for at være i større forsamlinger, angst for at blive syg eller dø, panikangst, som ofte vil mærkes kropsligt som hjertebanken, svedtendens, hurtig vejrtrækning m.m. Herudover kan man også have angst for at være anderledes, forkert eller have en udefinerbar følelse af at være bange uden en præcis årsag hertil.

Der findes mange former for angst. Eks;

  • Sygdomsangst
  • Panikangst
  • Præstationsangst
  • Social angst
  • Enkelt fobi
  • OCD
  • Generaliseret angst

Angst kan opstå af flere årsager. Den kan skyldes et traume. Den kan også være grundet nogle omstændigheder inden i eller uden for dig, som presser dig for meget. I terapien vil jeg først og fremmest hjælpe dig med at håndtere din angst, så du bedre kan leve dit liv. Dette kan gøres ved at forstå årsagen til angsten eller ved at give konkrete redskaber til at arbejde med din angst, når den opstår. At arbejde med angst er i høj grad et arbejde, hvor krop og sind, skal lære at samarbejde på et nyt plan. 

Om depression

Depression har i forhold til symptombilledet mange ligheds punkter med stress og kan også være udløst af en længere stressperiode. Det helt særlige for depressionen er oplevelsen af nedtrykthed, træthed og manglende energi og drivkraft. Livet kan virke tungt og uoverkommeligt, og man kan mangle overskud til at klare hverdagen. Man kan have svært ved at koncentrere sig og have svært ved at huske. Tankerne er negative og pessimistiske, og man kan føle, at man ikke har noget at tilbyde andre eller sig selv.

Depression er i lighed med stress yderst vigtigt at få behandlet og også her, er det vigtigt, at egen læge er med i behandlingen. Det er kun lægen, der kan vurdere, om det eks. er nødvendigt med medicinsk behandling.

Men medicin kan ikke gøre det alene. Du har brug for, at blive støttet igennem denne periode af dit liv. Det er vigtigt både for dig og dine pårørende, at du får hjælp udefra og har dit eget fortrolige refleksionsrum, hvor du kan genfinde din livsenergi og livsglæde.

Om traumer

Traumer kan både opstå ved pludselige ulykker eller i form af svigt og overgreb i en tilknytningsrelation.

I alle tilfælde vil overvældene situationer sætte sig i kroppen og skabe blokeringer og ubalance. Dette kan komme til udtryk på mange måder og give en hel del forskelligartede gener og reaktioner, som kan være svære at forstå og bearbejde, hvis ikke man ved hvordan traumeenergi kommunikerer og hvordan traumer kan forløses.

Ubearbejdet kan traumer fører til en fastlåst traume energi i kroppen, som medfører en del ubehagelige kropsfornemmelser, noget der let kan fører til angst og stress reaktioner.

I forhold til tilknytningstraumer er der også stor sandsynlighed for, at blive re-traumatiseret idet sindet ofte vil genudspille traumerne i nye relationelle samspil, indtil det tidlige traume er healet og man har fundet en ny måde at være i verden på.

Om svære relationer

Når vi oplever, at vi havner i svære samspils relationer, er der et stort udviklingspotentiale at hente i terapi. Ofte kan vi ønske, at vi kunne sende alle de svære relationer i terapi, så vores liv blev lettere at leve. Men det magiske er, at når vi først selv forstår, hvad der er på spil i vores samspil og begynder at øve os i, at være i verden på en ny måde, så ændres samspillene omkring os i takt med, at vi selv udvikler os.

Vi arbejder i terapien bl.a. med grænsesætning, værdier, selvansvarlighed, egenomsorg, skyggearbejde og meget mere, som vil øge din bevidsthed og støtte dig i at være på en sund og balanceret måde i livet.